8 belangrijke SEO trends voor 2020 als je een website laat maken – De regels rondom SEO (Search Engine Optimalisatie) veranderen met het jaar. Daarnaast is er één trend hetzelfde, namelijk de behoefte aan effectiviteit bij Google. Vandaar dat Google probeert je te stimuleren om goede teksten te schrijven. Het gaat hierbij in het bijzonder om het schrijven van unieke content. Aan de hand van de volgende 8 trends zullen we dit verder toelichten.
8 SEO belangrijke trends voor 2020 als je een website laat maken
- 1. BERT
- 2. Google
- 3. E-A-T
- 4. Structured data
- 5. Mobiel v.s. desktop
- 6. Voice search
- 7. Lokale SEO
- 8. De SERP
1. BERT als belangrijkste SEO trend voor 2020
Eerder dit jaar en afgelopen jaren kwamen er veel namen voorbij in de wereld van SEO. Waaronder Florida, RankBrain, Penguin en Hummingbird. Deze namen belichamen updates binnen Google die de spelregels rondom SEO definiëren. Intussen hebben deze regels de manier waarop Google werkt telkens grotendeels veranderd. Alsmede de laatste update BERT. BERT staat voor Bidirectional Encoder Representations from Transformers.
Hoe moet ik dit begrijpen? Wanneer heeft het invloed op mijn website? Google legt de update uit als een manier om taal beter te begrijpen en zo de zoekresultaten te verbeteren.
Het doel van BERT is om de contextuele relaties tussen woorden beter te begrijpen. Met de bedoeling dat zoekmachines niet meer afhankelijk worden van zoekwoorden. Vandaar dat het ook niet meer nodig wordt om zoekwoord-achtige zinnen te schrijven voor je content. Met BERT begrijpt Google dat een zin als “Wij leren je hoe je een liedje moet spelen op de gitaar” of “Hoe leer ik een liedje op de gitaar” net zo goed matcht als de zoekwoord “gitaar”, “leren” en “liedje”.
Binnenkort zal de update worden uitgerold in Nederland. In de Verenigde Staten is de update al ingang gekomen.
Meer over BERT lees je in dit artikel van Towards Data Science en in deze paper van Google.
2. Google en SEO trends voor 2020
Sinds de opkomst van Google (1997) is het bedrijf marktleider geworden en gebleven. Zo ook in Nederland. In Nederland staat Google met 95,37% marktaandeel bovenaan op de lijst van meestgebruikte zoekmachines. Gesteld dat deze hoge percentages nog wel even blijven, ziet het er naar uit dat het niet nodig is je focus te leggen op andere zoekmachines.
Bron: Statcounter
3. E-A-T
E-A-T staat voor Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness. Kort gezegd staat het voor het belang van de betrouwbaarheid van je content. Ook één van de belangrijkste SEO trends voor 2020. Eén variabel die deze betrouwbaarheid (meestal positief) beïnvloed is het gebruik van links op je website. Dit is eigenlijk al zo vanaf de oprichting van Google. Daarmee is het wel belangrijk dat je kwalitatief goede links op gebruikt. Dit geldt evengoed voor je interne links (links naar een pagina op je eigen website) alsmede je externe links (links naar andere websites). En hoe belangrijker de website is waarna je linkt, of zelf gelinkt wordt, hoe beter.
Wat is een betrouwbare bron in 2020?
Echter, hoe bepaalt de zoekmachine wat een betrouwbare bron is?
- Allereerst, wees duidelijk en transparant over wie je bent. Deel je contactgegevens en verwijs naar (betrouwbare) bronnen.
- Ten tweede, gebruik links van websites met een hoge autoriteit (in je eigen branche).
Meer over E-A-T en Google lees je hier.
4. Structured data
Structured data zijn kleine stukjes code. Deze code wordt geplaatst rondom content op een pagina. Hierdoor kunnen zoekmachines beter weten waar een pagina over gaat en hoe het is opgebouwd. Zo kan je bijvoorbeeld een telefoonnummer en je adres beschrijven op je website, alsmede beschrijven dat het hier om contactgegevens gaat. Of je kan een boek op je website zetten, alsmede beschrijven dat het hier om een product gaat.
De afgelopen twee jaar zagen we twee veranderen op het gebied van structured data. Allereerst zien we minder reviews in de SERP (Search Engine Results Page) staan. We zien het nog wel bij het type “product”. Ten tweede zien we dat er vaak een FAQ (frequently asked questions) en bijbehorende antwoorden wordt weergegeven in de SERP.
5. Mobiel v.s. desktop
Steeds meer mensen bekijken websites op de telefoon. Vandaar dat mobiel-vriendelijke websites sterk worden gestimuleerd. Vanaf 1 juli 2019 is hierom mobile first indexering de standaard voor nieuwe websites geworden. Hiermee wordt bedoeld dat de mobiele versie van een website wordt gebruikt om de ranking van een pagina te beoordelen. Bestaande websites die niet mobiel-vriendelijk zijn worden op basis van best practises geïndexeerd en gerankt.
Bron: BroadbandSearch
6. Voice search
Iedereen zou tegenwoordig wel een slimme speaker in huis hebben, zo was de voorspelling. Met als gevolg dat zoekwoorden steeds meer zouden veranderen in zoekzinnen (voice-seach). Die voorspelling is niet helemaal uitgekomen. Desondanks voorspelde ComScore dat in 50% van alle zoekopdrachten in 2020 door middel van voice gedaan wordt.
Kunnen we ons hier op voorbereiden?
Ja, je kan het volgende doen:
- Schrijf je content in natuurlijke spreektaal i.p.v. kernwoorden.
- Geef de vragen die mensen stellen een plek in je content. Bijvoorbeeld als tussenkop.
- Probeer featured snippets te krijgen. 7% van alle voice-resultaten leest namelijk de featured snippet voor.
- Gebruik structured data.
- Optimaliseer de laadsnelheid van je pagina. Voice search baseert zoekresultaten namelijk op de snelheid van een website.
7. Lokale SEO
Een opvallende trend voor 2020 is het gebruik van lokale zoekwoorden. Steeds meer mensen gebruiken zoektermen die refereren naar de omgeving. Denk hierbij aan woorden als “in de buurt”, “dichtbij”. Dit zal in de toekomst ook zo zijn.
Bron: Google
Tips voor lokale SEO
- Voeg je contact- en adresgegevens toe aan (de footer van) je website en contactpagina.
- Maak een Google Mijn Bedrijf-pagina.
- Geef je locatie een plek in je content. Bijvoorbeeld ‘docent Utrecht’ of ‘website laten maken in Utrecht’.
- Linkbuilding. Genereer links op relevante externe webpagina’s. Ben je bijvoorbeeld docent zangles in Utrecht, probeer dan een link te krijgen in artikelen met titels als “De 5 beste zangdocenten van Utrecht”.
Lees meer over lokale SEO in deze gids van Ahrefs.
8. De SERP
Er komen steeds meer websites online. Met als gevolg dat de SERP steeds drukker wordt. Dit heeft ook als gevolg dat steeds meer gebruikers niet een antwoord vinden op hun zoekopdracht. In andere woorden, minder kliks.
bron: Jumpshot
Google speelt hier op in door gebruikers direct te voorzien van antwoorden. Bijvoorbeeld via een featured snippet. De voorspelling is dat er steeds meer featured snippets komen om mensen beter te kunnen voorzien van bruikbare zoekresultaten.
Featured snippets zijn echter gericht op korte vragen en korte antwoorden. Dit betekent ook dat er nog steeds ruimte is voor lange vragen met uitgebreide antwoorden. Hier kan je op inspelen door je focus te verschuiven op lange vragen waar je lang en uitgebreid over kunt vertellen.
Conclusie – Wat kunnen we leren van deze SEO trends als je een Website laat maken?
- Ten eerste: Google weet zoekvragen (nog) beter te beantwoorden.
- Ten tweede: Focus op kwaliteit.
- En ten derde: Mobiel wordt (nog) belangrijker.
- Tot slot: Google gaat meer vragen direct op de SERP proberen te beantwoorden.
Maar het belangrijkste om mee te nemen is het belang van kwaliteit. Focus je niet op snelle trucjes maar investeer in oplossingen voor de lange termijn. Dat betekent goede en unieke content.