Wat kost een website?

Wat zijn de kosten om een website te laten maken? Een professionele website laten maken hoeft niet duur te zijn. Afhankelijk van hoeveel je zelf kan / wil bouwen aan je website kan het bij ons al vanaf € 49,00 (voor een WordPress.org-installatie). Een kant en klare website, inclusief ontwerp en 1 tot 4 SEO-vriendelijke pagina’s met content kost € 299,00. Een website op maat met unieke huisstijl en een eigen logo kost 499,00. Afhankelijk van de grootte kunnen wij een website leveren binnen 14 dagen.

*Bekijk de website van Work Talk Learn of Headroom voor een voorbeeld van een website op maat. 

Bekijk hier al onze tarieven en mogelijkheden.

De kosten om een website te laten maken

Dit artikel zal je verder helpen om inzicht te krijgen in wat het inhoudt om een website te maken en waar de kosten vandaan komen. Zo weet jij precies wat een website kost. 

De volgende stappen zullen aan bod komen: 

 1. Offline server klaarmaken (30 minuten)
 2. WordPress.org installeren op localhost (30 minuten)
 3. WordPress Dashboard klaarmaken (60 minuten)
 4. Conceptualisatie (180 minuten)
 5. Bouwfase + Feedback verwerken (240 minuten)
 6. Online server klaarmaken (60 minuten)
 7. Website migratie van localhost naar online server (60 minuten)
 8. Online website controleren op (fouten 30 minuten)
 9. Kennisoverdracht WordPress voor de klant (90 minuten)
 10. Post-beheer (optioneel)

Stap 1. Offline server klaarmaken (30 minuten)

Wij bouwen websites op onze lokale server alvorens we ze online zetten. Iedere computer heeft een lokale server, ook wel bekend onder de naam “PhpMyAdmin”. Om toegang tot deze server te krijgen maak je gebruik van Apache, MySQL en ProFTPD. Met deze software maak je vervolgens via je PhPMyAdmin (je lokale serverruimte) een database aan voor je website. 

Stap 2. WordPress.org installeren op je server (30 minuten)

WordPress.org is open-source software. Om een website te bouwen met WordPress.org moet je eerst deze software downloaden en naar je database kopiëren. Zodra deze bestanden volledig zijn gekopieerd start je via een webbrowser de WordPress installatie. Om de installatie compleet te maken vul je de toegangsgegevens in van je database-gebruiker en maak je een table-prefix aan. Vervolgens geef je de website een naam en maak je een gebruiker aan voor je uiteindelijke website.

De mappen in je httdocs map verlenen vaak geen toegang aan WordPress om gelezen en geschreven te worden. Om dit te voorkomen moet je het toegangsprotocol aanpassen. Dit geld voor je sitemap, wp-content map, plugins map en themes map.

Stap 3. Je WordPress.org dashboard klaarmaken (60 minuten)

Zodra WordPress.org is geïnstalleerd op je lokale server kan je beginnen met het klaarmaken van je werkomgeving. Je bepaald de taal voor je website, zet de gewenste structuur op voor je permalinks en installeert alvast een aantal handige plug-ins. Wij werken standaard met de volgende plug-ins en software: 

 • Elementor Pro (professionele website builder)
 • WP Backery (professionele website builder)
 • Slide Revolution (professionele website builder)
 • PoEdit (premium vertaalsoftware)
 • JivoChat (premium chatfunctie, voor mobiel en laptop)
 • WooCommerce (premium webshop plug-in)

Stap 4. Conceptualisatie (180 minuten)

Iedere WordPress.org installatie bevat standaard de benodigde basis tools om een simpele blog-website mee te maken. Voor een mooie professionele website zul je echter meer nodig hebben. Dit begint bij nadenken over wat je doel van je website. Stel jezelf vervolgens de volgende vragen:

 • Wat is het doel van je website (verkopen, informeren, service, promoten etc.)?
 • Wie is de doelgroep (kinderen, jeugd, volwassenen, ouderen, sectorgebonden?)
 • Welke functionaliteiten zijn hiervoor nodig (Wat moeten bezoekers allemaal kunnen op je website)?
 • Hoe moet het er ongeveer uit komen te zien (kleuren, huisstijl, vormen, tekstgebruik)?
 • Welke websites kan je hiervoor gebruiken als voorbeeld?
 • Wat is je maximale budget?

Stap 5. Bouwfase (240 minuten) 

Op basis van de input uit stap 4 wordt de eerste opzet gebouwd. Deze opzet wordt gekeurd door de klant. Waarna vervolgens alle feedback weer wordt verwerkt. Zodra de klant 100% tevreden is wordt de websites online gezet.

Stap 6. Online server klaarmaken (60 minuten) 

Om de website online te zetten moet er eerst een nieuwe database worden aangemaakt bij een hosting provider. Wij werken standaard met Hostnet, een betrouwbare provider gevestigd in Nederland. Via een FTP Client (bijvoorbeeld FileZilla) zorg je ervoor dat de nieuwste versie van WordPress.org geïnstalleerd staat op je nieuwe server. Hiervoor maak je gebruik van je nieuwe database en FTP logingegevens die je hebt gekregen van je hostingprovider. 

Stap 7. Website migreren van je offline localhost naar je nieuwe online server (60 minuten)

Zodra je installatie van WordPress.org op je nieuwe server is gelukt wordt het tijd om je website van je localhost te emigreren naar je nieuwe online server. Dit kan even duren, afhankelijk van de grote van je website en de snelheid van je server. 

Stap 8. Online website controleren op fouten (30 minuten)

In de meeste gevallen gaat een website migratie zonder problemen. Het is echter altijd raadzaam om na het importeren van je website alles even te controleren. Bijvoorbeeld of alle plug-ins nog goed werken. Ziet de website er hetzelfde uit als voorheen? Zijn alle berichten, links, pagina’s, afbeeldingen, video’s, producten goed geïmporteerd? 

Stap 9. Kennisoverdracht WordPress voor de klant (90 minuten)

De website is klaar en staat online. Nu sta je als klant voor de keuze om zelf verder te gaan, of het beheer in handen te laten van de websitebouwer. Kies je ervoor om zelf verder te gaan, dan vind er eerst een kennisoverdracht plaats. Dit houdt in dat je op de hoogte wordt gebracht van de basisvaardigheden om verder te werken aan je website. Wij bieden altijd hulp aan indien nodig. Ook nadat de website is gelanceerd. 

Stap 10. Post-beheer (optioneel)

Wij kunnen alle zorgen uit handen nemen door beheerder te blijven van je website. In dit geval regelen wij alles. Van hosting tot het verwerken van de laatste SEO-vriendelijke content. Hiervoor rekenen wij een uurtarief van € 25,00. Hierdoor kost je website meer geld, maar minder tijd en zorgen. Je kan er vanuit gaan dat post-beheer gemiddeld een half uur tot een uur per maand zal kosten (tenzij je grote hoeveelheden nieuwe content aandraagt).

Conclusie: Wat mag het laten maken van een website kosten?

Een website maken duurt gemiddeld 10 tot 12 uur. Met een standaard uurtarief van € 28,00 kost een basis website bij Leon Kame je uiteindelijk € 299,00. Je bent hiermee verzekerd van een professionele goedwerkende website. 

 

 

We gebruiken cookies voor een optimale gebruikerservaring.