Wat is responsive webdesign?

Steeds meer mensen bezoeken websites via hun telefoon. En schermen van computers en televisies worden steeds groter. Dit heeft als gevolg dat websites steeds flexibeler moeten zijn. Bijvoorbeeld in de manier waarop ze geladen worden en logisch passen binnen de resolutie van het apparaat. Ontwerpers kunnen hierdoor bij het maken van een website niet meer uitgaan van een standaard resolutie. De oplossing hiervoor: een website laten maken met responsive webdesign.

Een website laten maken met responsive webdesign

Responsive webdesign reageert direct op het apparaat waar een website op wordt geladen. Naast de resolutie heeft het ook effect op de functies van het gebruikte apparaat. De gebruiker ziet de content van een website op zijn telefoon bijvoorbeeld in één kolom. En op een tablet of computer, in meerdere kolommen.

3 voorbeelden van websites met responsive webdesign

  1. Headroom
  2. Work Talk Learn
  3. Leon Kame

Wat zijn de voordelen?

Aan één website genoeg

Ten eerste schaalt responsive webdesign de website vanzelf naar de resolutie die past bij het apparaat van de bezoeker. Op deze manier wordt de website altijd optimaal in beeld gebracht op elk denkbaar apparaat. Je hoeft hiervoor maar één website te ontwerpen, die voor alle apparaten geschikt is.

Snel een optimale weergave

Ten tweede kan responsive webdesign sneller de optimale resolutie detecteren. Dit gebeurd op twee manieren. Allereerst op basis van apparaat detectie. En ten tweede op basis van de resolutie van het beeldscherm. Verouderde websites maken vaak gebruik van apparaat detectie om een responsive site goed weer te geven. Het nadeel van deze methode is dat de lijst met apparaten vaak niet actueel is.

Nieuwe websites maken gebruik van de resoluties van het beeldscherm. Het webdesign wordt dan automatisch geschaald naar optimale weergave voor het scherm van de gebruiker. Ongeacht het apparaat dat gebruik wordt. Het voordeel hiervan is dat je niet afhankelijk bent van een lijst van apparaten.

Altijd een prettig leesbare tekst

Ten derde verbeterd responsive webdesign de weergave van tekst. Inzoomen of scrollen bij kleine schermen is dus verleden tijd. En zoekmachines wegen de leesbaarheid van content mee als ranking factor.

Wist je dat steeds meer bedrijven doen aan content marketing in de vorm van blogs? Deze blog artikelen zullen echter alleen effect hebben wanneer het uiterlijk van de tekst uitnodigt om verder te lezen. Met een responsieve website heb je hier geen omkijken meer naar.

Google beloont responsive webdesign

Ten vierde beloont Google responsive webdesign. Allereerst omdat het een optimale ervaring stimuleert. En ten tweede omdat responsieve webpagina’s altijd dezelfde URL en HTML-code heeft. Dit maakt het een stuk eenvoudiger voor zoekmachines om aanwezige content te crawlen en te indexeren.

Responsive webdesign voorkomt dubbele content

Ten vierde voorkomt het dubbele content. Als je content schrijft voor twee websites is de kans op dubbele content groot. Dit heeft invloed op de ranking in zoekwebsites als google. Van Google is bekend dat websites met dubbele content sterk dalen in de ranking. Het zorgt er namelijk voor dat de zoekmachine meer pagina’s moet indexeren.

Het is zelfs zo dat een website soms niet meer geïndexeerd wordt door het algoritme. Hierdoor dalen de bezoeken en daarmee misschien ook nieuwe klanten. Met responsieve websites voorkom je dit.

Responsieve websites scoren hoger in de waardering

Ten vijfde oogt een ouderwets website ontwerp niet meer professioneel. Bezoekers zullen namelijk de voorkeur geven aan websites van bedrijven met responsive webdesign.

Conclusie: Een responsieve website ontwerp leidt tot meer (tevreden) klanten.

Steeds meer gebruikers winkelen online. Een klant die niet makkelijk kan winkelen op een mobiele website verlies je. Die gaan naar de website van een concurrent. En dat wil je voorkomen. Responsive webdesign is goedkoper want je hebt maar één website nodig. Je wordt sneller gevonden. En een responsive website is makkelijker en beter leesbaar. Met responsive webdesign trek je dus meer (tevreden) klanten.

We gebruiken cookies voor een optimale gebruikerservaring.