Wat is WordPress?

WordPress is één van de bekendste website building platforms waarmee je snel en voordelig een website kan laten maken. Maar liefst één derde van alle website op het internet is gemaakt met de open-source software van WordPress. Ook wij prefereren WordPress boven alle andere websitebuilders. Gezien onze klanttevredenheid is dit nog altijd een goede keuze.

WordPress website laten maken

Voordat je besluit een WordPress website te laten maken is het raadzaam je eerst in te lezen in wat WordPress precies is. Gelukkig is er veel informatie beschikbaar over WorPress. Wij hebben een selectie gemaakt van de belangrijkste kenmerken van wetenswaardigheden rondom het WordPress platform.

WordPress.org en WordPress.com

Allereerst het verschil tussen wordPress.org en wordPress.com. WordPress.org is het CMS (Content Management System) waarmee websitebouwers snel professionele website kunnen bouwen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van server providers die door de websitebouwer zelf wordt aangevraagd.

WP.org is open-source software. Dat wil zeggen dat iedere ontwikkelaar zijn steentje kan bijdrage aan de kwaliteit en functionaliteit van het CMS.

WP.com is bekend van de gratis blogs en serverruimte. Als klant kan je via WordPress.com gratis gebruik maken van serverruimte en heb je in een handomdraai een blog online.

Templates voor WordPress

WP.org werkt op basis van professionele templates. Eigenlijk is overal wel een template voor te vinden. Denk aan webshops, pinterest-achtige websites, airbnb-achtige websites, portfolio websites. Wat je dan krijgt is een bouwpakket + service / hulp van de template-ontwerper. Een bekend platform voor goede templates is Theme Forest.

Templates zijn over het algemeen flexibel genoeg om een website naar je eigen smaak te maken. Je kan namelijk altijd nog de code (back-end) aanpassen. Ook als je niet veel kennis van coderen hebt, kan je, met hulp van de template-ontwerper en websites als stackoverflow het meeste wel voor elkaar krijgen. Daarnaast heb je ook honderden plugins om je website nieuwe functies te geven. 

Plugins voor WordPress

Plugins zijn kant en klare pakketjes code die je voorzien van een functionaliteit voor je website. Denk bijvoorbeeld aan een chatfunctie, een sliderfunctie, een kalenderfunctie of een functie om je cache van je website te beheren. Je kan het zo gek niet bedenken en er is een plugin voor. Je kan het vergelijken met apps voor je telefoon. Apps vergroten de functionaliteit van je telefoon.

Responsive webdesign

Vrijwel alle ontwikkelaars die code schrijven voor WP houden rekening met de nieuwste ontwikkeling op het gebied van webdesign. Eén van deze ontwikkelingen is de opkomst van responsive webdesign. Je kan er vanuit gaan dat alle templates en plugins gebouwd zijn voor alle schermresoluties. Websites die je bouwt via het WP CMS bouw je dus vrijwel altijd responsief.

Betrouwbaar

WordPress heeft ontzettend veel gebruikers. Meer dan één derde van alle websites zijn gemaakt met het CMS van WordPress. Vanwege deze grote hoeveelheid gebruikers kan je er ook vanuit gaan dat de ondersteuning voor dit CMS stabiel is en blijft. Dit is een groot voordeel ten opzichte van kleinere CMS bedrijven, denk aan Wix of Squarespace.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We gebruiken cookies voor een optimale gebruikerservaring.